Sopronyi-Thurner Mihály-emlékpadot avattak

Sopronyi-Thurner Mihály-emlékpadot avattak vasárnap a Frankenburg úton, az egykori polgármester volt lakóházával szemben. A bronzból készített alkotást a népszavazás századik évfordulója alkalmából állíttatta a Soproni Városszépítő Egyesület.

Az 1921. évi népszavazás centenáriumi évében a Soproni Városszépítő Egyesület a népszavazás idején regnáló polgármester, Sopronyi-Thurner Mihály tiszteletére helyezett el emlékpadot volt otthonával szemben, a Frankenburg úton. A 180 centiméter hosszú alkotást Kutas László szobrászművész készítette bronzból.

A vasárnap tartott avatáson dr. Farkas Ciprián polgármester azt emelte ki, hogy fontos tisztelegnünk a centenárium évében mindazok előtt, akik a népszavazás idején sokat tettek azért, hogy Sopron magyar város maradhatott. Sopronyi-Thurner Mihály nagyhatású polgármester volt, aki megőrizte magyarnak a várost, ide telepítette a mai Soproni Egyetemet, majd új jövőképet rajzolt a város elé. Mindezt sikerrel cselekedte, így az utána következő városvezetőknek ő példakép – fogalmazott.A polgármester kitért arra is, hogy a centenárium évében időt kell szánnunk arra, hogy elmeséljük a mi történetünket, hiszen mi, soproniak büszkék vagyunk arra, hogy a leghűségesebb város polgárai lehetünk. A magyar emberek pedig – éljenek bárhol a világban – a leghűségesebb városként tekintenek ránk, ami számunkra kötelezettséget jelent.


Dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke az emlékpadról azt mondta, hogy olyan megoldást szerettek volna, ami teljes mértékben azonosul a százéves évfordulóval, ami kifejezi azt a szándékot, hogy Sopronyi-Thurner Mihályt tiszteljük és hálát adjunk neki a munkájáért.

Az emlékpadot úgy helyezték el, hogy az az egykori polgármester volt lakóházára nézzen, ahol utolsó éveit is élte.

Az avatáson részt vett - mások mellett - a szobor alkotója, Kutas László és több önkormányzati képviselő.


  • a
  • a
  • a

Kövess minket!