Koszorúzással emlékeztek meg a 102 évvel ezelőtti népszavazásról

Koszorúzásokkal emlékeztek meg Sopronban a hűség napjáról. 1921. december 14-én kezdődött a népszavazás, melynek során Sopron és a környező nyolc település lakosságának döntő többsége Magyarország mellett tette le a voksát Ausztriával szemben.

„A nemzet Sopronnak“ felirat állít emléket a 102 évvel ezelőtti népszavazásnak a Tűztorony Hűségkapuján, melyet december 14-én délután koszorúzott meg dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István alpolgármester, dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester a népszavazásban részt vett települések vezetőivel közösen.


Dr. Sopronyi-Thurner Mihály szobránál is fejet hajtottak a megemlékezők. Az egykori polgármester mindent megtett a magyar sikerért, kiemelkedő szerepet játszott a közvélemény megnyerésében, majd a népszavazás gyakorlati lebonyolításában. Dr. Farkas Ciprián polgármester hangsúlyozta:

"A saját kezünkbe tudtuk venni a sorsunkat, ezért egy referendum keretében dönthetett a város a hovatartozásáról, nagy többséggel a magyar haza mellett tették le voksukat a város és a környező falvak lakói. Mi akkor hitet és reményt adtunk a magyar hazának, hiszen az első világháború utáni időszakban egy nagyon nehéz korszakban élt Magyarország. Mondhatjuk azt, hogy akkor dobbant meg először a szív, aztán később verni kezdett."


Az 1921. december 14-i népszavazás végeredményét december 17-én a Zrínyi Ilona Tiszti Leánynevelő Intézetben hirdették ki, a soproni lapok pedig rendkívüli kiadásban adták ország-világ tudtára, hogy "7107 szótöbbséggel magyarok maradtunk".



Reggel negyed 8-kor megszólaltak a városban a harangok, és ezzel mindenkit a templomokba hívtak. Az emberek nagy tömegben érkeztek a templomokba, és fohászkodó istentisztelet keretében könyörögtek a Mindenhatóhoz, hogy Sopron magyar maradhasson. Az asszonyok nemzeti színű szalaggal készültek, melyeket a férfiak kabátjára tűzték ki. Ezzel is erősítve őket a szavazásban - mondta el dr. Brummer Krisztián helytörténész.

A megemlékezés a Hűségzászlónál, majd Sopronyi-Thurner Mihály sírjánál folytatódott. A népszavazás emlékére az országgyűlés 1922-ben a Civitas Fidelissima, azaz a Leghűségesebb Város címmel jutalmazta Sopront. 2001-ben Magyarország Kormánya a népszavazás emlékére december 14-ét a hűség napjává nyilvánította. A megemlékezés-sorozat a városi kitüntetések átadásával és a hűségpark avatásával szombaton zárul.

Fotók: Hidegh András/SopronMédia


  • a
  • a
  • a

Kövess minket!