Megemlékezések a soproni népszavazás 101. évfordulója alkalmából

Csendes főhajtással és koszorúzással emlékeztek meg a hűség napján a jeles történelmi eseményről.

Sopronyi-Thurner Mihály sírjánál lerótta tiszteletét Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója, Horváth Csaba, a Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója és dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke.


A hűség napi megemlékezés a Hűség-kapunál, illetve Sopronyi-Thurner Mihály szobránál folytatódott a Fő téren, ahol a népszavazásban érintett települések vezetői koszorúztak, valamint Sopron polgármestere, dr. Farkas Ciprián, Csiszár Szabolcs és dr. Simon István alpolgármesterek, Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője intézményvezetőkkel együtt helyezték el az emlékezés koszorúit.



Sopron polgármestere úgy fogalmazott; Sopron felett sütött ki először Trianon sötét fellegei közül a nap.

"101 évvel ezelőtt a soproniak úgy döntöttek, hogy a magyar hazához kívánnak tartozni, ezzel hitet reményt és büszkeséget adtak az országnak. Az első világháború után Magyarország területe jelentősen lecsökkent, Sopron pedig visszatért a magyar haza keblébe. A soproniak mindig is büszkék voltak, mi pedig emlékezünk és emlékeztetünk" – tette hozzá dr. Farkas Ciprián.


Sopron és a környező települések 101 évvel ezelőtt népszavazáson döntötték el, hogy Magyarországhoz kívánnak tartozni. 2001-ben Magyarország kormánya a népszavazás emlékére december 14-ét a hűség napjává nyilvánította.

(Sopronmédia/Fotók: Griechisch Tamás)

  • a
  • a
  • a

Kövess minket!