Elindult a Hűség-mozdony!

A soproni népszavazás centenáriumát ünnepelvén Hűség-mozdonyt indított útjára a GYSEV Zrt. A mozdony egész évben járni fogja az országot és a környező térségeket, hirdetve a soproniak és a környező nyolc település hűségét.

A nemzeti színű szalagot három díszvendég vágta át, előtte mindegyikük megosztotta gondolatait a Hűség emlékévről és városunk érdemeiről.

Dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár egy személyes élménnyel kezdte. Édesapja rengeteget utazott a munkája miatt, ő mesélt az államtitkárnak először arról, hogy van egy város Magyarországon, amit a hűség városának neveznek. Ezen élménye miatt különös megtiszteltetés számára, hogy részese lehet a Hűség-mozdony elindításának. Juhász elmondta, hogy a népszavazás a térség lakói számára többek közt közlekedési szempontból is sorsfordító volt. Ugyanakkor az élet és a fejlődés nem állt, és nem is állhat meg, ezt jelzik a térség már zajló illetve jövőbeli közlekedési beruházásai is. Az államtitkár végül Henry Thomas Buckle angol történész, író gondolatával zárta mondandóját, utalva ezzel az utasszállításra, és a mozdonyokon hirdetett információkra egyaránt:
- A mozdony többet tett az emberiség egyesítéséért, mint az összes filozófus, költő és próféta a világ kezdete óta - mondta.


Dr. Farkas Ciprián Sopron polgármestere az oltás fontosságára is felhívta a figyelmet, miután megemlékezett a centenárium apropójáról.

- A soproni és a környező nyolc község polgárai száz évvel ezelőtt Magyarország ellett döntöttek és ezt most visszakapják, fejlesztések és beruházások formájában. A Hűség mozdony egész évben járja az országot, és hirdeti, hogy Sopron a leghűségesebb város, immár száz esztendeje - adta át a szót a polgármester Kövesdi Szilárdnak, a GYSEV Zrt. vezérigazgatójának.


- A kerek évfordulók mindig fontos események egy ember, egy város vagy egy ország életében. De nem azért, mert ezek az események kerek számot hordoznak, hanem azért, mert alkalmat adnak arra, hogy egy nemes eseményre visszaemlékezzünk - mondta, hozzátéve, hogy a GYSEV Zrt. jövőre ünnepli 150 éves fennállásának évfordulóját. A vezérigazgató felidézte, mennyi nehézséget élt meg a vasút ez idő alatt, kiemelve azt, amikor az Ausztriából érkező vonatok meg sem állhattak Sopronban. Mostanra azonban annyit változott a világ, hogy nemhogy a térség minden szegletébe eljutnak a regionális vasút szerelvényei, hanem azokon üzeneteket küldeni, jeles eseményekről megemlékezni is lehet, szerte hazánkban és a környező országokban.




  • a
  • a
  • a

Kövess minket!