Átadták a városi kitüntetéseket

1921. december 14-én szavazott Sopron és a környező nyolc település arról, hogy Magyarországhoz vagy Ausztriához akar-e tartozni. A szavazás évfordulója a hűség napja, és az ehhez legközelebb eső hétvégén adják át a város rangos kitüntetéseit.

Szombaton a Városházán tartották meg a díjátadó ünnepséget, ahol Sopron új díszpolgárát, Eperjes Károly színművészt is köszöntötték. A díjakat dr. Farkas Ciprián, dr. Simon István alpolgármester, dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester, illetve Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője adta át.


A kitüntetések átadását megelőzően dr. Farkas Ciprián szólt az egybegyűltekhez. Sopron polgármestere elmondta:" 1921 decemberében arról kellett döntenie városunknak, hogy hűséges marad-e ahhoz a hazához, amelynek közel ezer éven át volt kapuja és egyben legszebb bástyája.A soproniak döntése megingathatatlanul szilárd volt, akárcsak azok a római kori alapok, melyekből kinőttek házaink, templomaink és városfalaink, hogy köztük Lackner Kristófok, Széchenyi Istvánok, Liszt Ferencek és más kiváló hazafiak, művészek, orvosok, pedagógusok vagy éppen olimpiai bajnokok nevelkedjenek. Az 1921-es népszavazás sikere és maga Sopron az élő példája annak, hogy a szuverenitásunkért nemcsak nemzeti szinten, hanem városról városra kell megküzdenünk. Különösen időszerű ez a gondolat egy olyan korszakban, amikor Európa egyre kevésbé hasonlít a régi önmagára. Brüsszel letért az alapítóatyák által megálmodott európai útról, amely a nemzetállamok együttműködésén és a keresztény kultúrán alapult. Brüsszelben ma a háborús lázálmok mellett egy posztnemzeti Európáról ábrándoznak, ahol a nemzeteket és az embereket megkerülve dönthetnek arról, hogy hogyan és kivel éljünk együtt. Az illegális bevándorlás miatt azonban egyre inkább egzisztenciális válság fenyegeti az európai polgárokat.Nekünk, soproniaknak az a célunk, hogy megőrizzük biztonságunkat, az életünk megszokott kereteit. Biztonság nélkül ugyanis a családok boldogulása és Sopron fejlődése is elképzelhetetlen. Persze, vannak itt helyben is olyan politikusok, akik erről másképp vélekednek. Támogatják a szomszédunkban dúló háború folytatását, az illegális bevándorlást és a gyermekeinket veszélyeztető genderpropagandát, avagy a brüsszeli ámokfutást. S emellett elleneznek mindent, ami a leghűségesebb város fejlődését szolgálja. A jó értelmezhetetlen a rossz nélkül, ahogyan a magasság is a mélység nélkül. A mai nap azonban nem az ünneprontók ünnepe."A hagyományaink ugyanis azt diktálják, hogy a város legnagyobb ünnepén, a hűség napján köszönetet mondjunk mindazoknak, akik munkájukkal, szorgalmukkal és tehetségükkel a várost és a közösséget szolgálják.Minden évben olyan nagyszerű emberek foglalnak itt helyet, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy Sopron továbbra is egy olyan város maradjon, ahol erős és összetartó közösség működik, ahol jó élni, dolgozni, alkotni, családot alapítani és gyermeket nevelni.

Sopronért Emlékérmet kapott: dr. Bakay Judit, a Soproni Gyógyközpont II-es számú Kardiológiai Rehabilitációs Osztályának osztályvezető főorvosa, Both Balázs Bella István-díjas költő, író, Csányi László vállalkozó, gépjárműoktató, Csoltói József, a Testvériség Néptánc Együttes művészeti vezetője, a Hermesi Hegylakók Gasztronómiai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, Hirschler Vilmos vállalkozó, Kiss Lajos vállalkozó, Marton Tamás, a SMAFC Atlétika szakosztályának vezetője, pedagógus, Martos Virág, a Macskakő Gyermekmúzeum munkatársa, a Scarbantia Társaság, Schmilliár Tamás építész, Szemző Gábor, a Soproni Kosárlabda Klub korábbi elnöke, Taschner Tamás pedagógus, idegenvezető, az Országos Német Nemzetiségi Önkormányzat tagja.

A Sopron Ifjú Tehetsége díjat Fajkusz Benedek Lukács kapta. A Sopron Szolgálatáért díjban Fülöp István András nyugalmazott bv. ezredes, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön nyugalmazott parancsnoka részesült. Az ifj. Flandorffer Ignác-díj idei kitüntetettje: Csonka László üzletember. Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése Wälder József-díjat adományozott Baranyai Gábor építőipari vállalkozó, ügyvezető részére. A Sopron Sportjáért díjat adtak át Szittner Lajos pedagógusnak, edzőnek. Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése Sopron Kiváló Pedagógusa-díjat adományozott Tscheki Katalinnak, a Tóth Antal EGYMI igazgatójának és Tomopulu Andromáhi részére, aki a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola tanítója. Sopron Kulturájáért-díjat kapott T. Horváth József zenész, dalszerző, előadóművész, pedagógus.  Humanitás-díjat adományoztak dr. Éger István orvos részére. Sopron posztumusz Király Jenő-díjat adományozott néhai dr. Horváth Zoltán főorvos részére. A Dr. Király Jenő-díj kitüntetettje továbbá dr. Pintér Katalin, a Soproni Gyógyközpont központi laboratóriumának klinikai mikrobiológus adjunktusa.

Civitas Fidelissima-díjat adományozott a város Králik Tibornak, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárjának. Králik Tibor két év általános iskolai tanítás után több mint 40 éve a szakképzésben dolgozik. A Handler Nándor Technikumban pedagógusként eltöltött 33 évet, amiből 24 év igazgatói megbízatás volt. Ezt követően kapott felkérést a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatói, majd 2019-től a kancellári pozíciójára.

Civitas Fidelissima díjat kapott a Zettl-Langer Gyűjteményi Alapítvány. A Zettl-Langer gyűjtemény Sopron belvárosában, a gazdanegyed határán található. Az épületben az akkori tulajdonos, Zettl Gusztáv már a 1800-as évek végén is a felhalmozott műtárgyak helyét kereste. Barátjával, osztálytársával ifj. Stornó Ferenccel tagjai voltak a Városszépítő Egyesületnek, mindketten a közjó érdekében végezték műgyűjtő tevékenységüket. A gazdag gyűjteményben találunk többek között korabeli bútorokat, fegyvereket, cégéreket, továbbá gazdagítják könyvek, festmények, csiszolt üvegek és porcelánedények is. A díjat Langer Ágnes vette át.


Pro Urbe Sopron díjat adományoztak dr. Gömöri János régésznek. A kitüntetett 1971-től a soproni műemléki ásatásokat, elsősorban a városfalak feltárását irányította, meghatározta a római kori Sopron, Scarbantia fórumának elhelyezkedését és feltárta az antik város úthálózatának egy részét. Kezdeményezte a Scarbantia Társaság megalapítását.


2023-ban Sopron Díszpolgára Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Hegykő falu szülötte.
Eperjes Károly színészi pályáját Major Tamás és Székely Gábor tanítványaként kezdte 1976-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a mestereitől áthatott színészi éthosz nemcsak pályakezdését, hanem egész pályafutását is nagymértékben meghatározta. Így kezdte színészi hivatásának gyakorlását a kaposvári Csiky Gergely Színházban, majd - a „kaposvári iskolához” tartozó mestereit követve - előbb a budapesti Nemzeti Színház, azután pedig a Katona József Színház tagja lett.
Ugyanebben az időszakban kezdődött filmszínészi karrierjének felívelése, amely során legemlékezetesebb szerepeit három rendezővel való együttműködése hozta el számára. Jelentős szerepeket kapott Szabó István filmjeiben, majd filmes pályája Bereményi Géza alkotásaiban teljesedett ki.
A Soproni Petőfi Színházhoz és a soproni közönséghez ezer szál fűzi: emlékezetes alakítást nyújtott a Peer Gynt Gomböntőjeként és az Isten komédiása című ősbemutató két szerepében, rendezte a nagy sikerű Hippolyt és Chicago, valamint a Rómeó és Júlia előadásokat is.
Eperjes Károly számos szakmai és társadalmi elismerésben részesült eddigi alkotói pályája során: Kossuth- és Jászai-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Budapest díszpolgára, birtokosa a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének és a Magyar Filmakadémia életműdíjának, elnyerte a Széchenyi-örökség okmánydíját, a Magyar Művészeti Akadémia pedig rendes tagjává választotta.

Az ünnepség a Hűségpark avatásával folytatódott.

Fotó: Griechisch Tamás/SopronMédia

  • a
  • a
  • a

Kövess minket!