Ünnepség a Hűségzászlónál

A legrangosabb kitüntetések átadását követően- vasárnap este koszorút helyeztek el Széchenyi téren, a Hűségzászlónál. Itt dr. Magas László, Sopron idei díszpolgára mondott ünnepi beszédet.

Az ünnepség kezdetén a Soproni Színház kamarakórusa énekelt el egy részletet a Somogyváry Gyula regényéből készült, a soproni népszavazásnak valamint a rongyos gárdának emléket állító És mégis élünk című balettelőadásból.

Ezt követően dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, valamint dr. Magas Lászlót, Sopron idei díszpolgárát.


Dr. Magas László ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a haza iránti hűség példája lett az 1921-es népszavazás – A Selmecről menekülni kényszerülő főiskolát Sopron akkori polgármestere, Thurner Mihály fogadta be. Az akadémia ijfúsága és a város polgárai egymásra találtak. Alig telt el két év, a városért tenni akaró ifjak a rongyos gárda hívószavára fegyvert ragadtak és az ágfalvi csatában visszaverték a Sopron elfoglalására érkező osztrák csendőrséget. Ez a tett volt az első lépés a népszavazáshoz vezető úton – részletezte.A díszpolgár beszédében felidézte az 1989-es eseményeket, az első szabad március 15-ét, amelyet ugyanitt, a Hűségzászló tövében rendeztek valamint augusztus 19-ét, a Páneurópai Piknik napját – Ezt az alkalmat egy örömünnepnek szántuk azért, hogy lebontsuk a diktatúra gyűlölt jelképét, a vasfüggönyt. Bontsd és vidd felhívásunkra sok ezren vágtak maguknak egy darabka szögesdrótot, amelyhez tanúsítványt is kaptak – hangsúlyozta.
Beszédének zárásaként ismét kiemelte, hogy 100 évvel ezelőtt elődeink jó döntést hoztak, mert a népszavazás évszázadokra meghatározta Sopron jövőjét.

A beszédek után Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek valamint dr. Magas László, Sopron díszpolgára közösen helyezték el a hűségkoszorút.

Ezt követően Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztályának vezetője, Babák László a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület elnöke, valamint az egyházak, társadalmi szervek és intézmények képviselői is elhelyezték hűségkoszorúikat.A rendezvényen közreműködött a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, Sopron Város Fúvószenekara, a Soproni Petőfi Színház kórusa, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület, valamint a Huszár Hagyományőrző Egyesület.

Borítókép: Rombai Péter

  • a
  • a
  • a

Kövess minket!