Jön a Tündérfesztivál!

A „Hűség évében” a város iránti szeretetünk jegyében zajlanak a programok a XIV. Soproni Tündérfesztiválon.

Hagyományőrző katonai táborok, városismereti játékok és kutyás programelemek is színesítik az idén az Erzsébet kert kínálatát június 26-27-én 10:00 és 18:00 között.

A gyerekek szemével nézve a „hűség” szimbóluma a kutya, a leghűségesebb barátunk. A fesztivál idei kabalafigurája egy kajlafülű vizsla lesz, akivel sokfelé találkozhatunk majd a kertben. Nem véletlen a választás, hiszen vendégünk lesz a Nemzeti Turisztikai Ügynökség Kajla-programja is, amelyhez jó pár soproni helyszín is csatlakozott az elmúlt években.  Kalap Jakab bábos-zenés műsorában mindkét nap életre kel a színpadon a 9 ősi magyar kutyafajta. A Nektek Ugatunk Egyesület a kutyamentés és a felelős kutyatartás fontosságára hívja fel a figyelmet, a kézműves kuckóban pedig jópofa kutya-pofa is készíthető. Egy másik állomáshelyen komondor-, vizsla-, erdélyi kopó- és puli tenyésztőkkel és kedvenceikkel is találkozhatunk. A hagyományosan szombaton 11:00 órakor kezdődő viseletversenyen pedig az „aprócska”, „nagyobbacska” és „család” kategórián kívül az idén „tündéri kutyusokat” is várnak a nagyszínpadra.

A város iránti hűség jegyében felépül egy kis „Tündérváros” a Bánffy-szobor körül, ahol Sopron nevezetes épületeit lehet felfedezni -  szabadtéri mászóházikóként. Többek között a Tűztorony, a Bányászati Múzeumnak otthont adó Esterházy-palota, a Petőfi Színház, vagy a Két mór ház kicsinyített mása is megismerhető majd. A város történetét négy hagyományőrző katonai tábor fogja életre kelteni: beköltöznek a kelták, lesz római legionárius tábor, jönnek a huszárok és a 100 évvel ezelőtti rongyos gárda is tábort üt a kertben. A  táborok feletti felügyeletet a „Generális” látja el, az ő alakját a Fő téri Tábornokház homlokzatáról ismerhetik a gyerekek.  A „sopronikumok” mellett a „megyerikumok” is bemutatkoznak a Fesztiválon: a Kisalföldi Népművészeti Egyesület jóvoltából lesz kékfestő, gyöngyfűző, bőrműves, és höveji csipkés is.

Idén először egy  rádióadó is része lesz a kínálatnak. A Manórádió egy 2 napon át működő fesztiválrádió lesz, az adás az 103,2-n (és interneten) lesz fogható a városban. Benne élő közvetítésekkel, fesztiválhírekkel, koncertekkel, mesékkel és a város szerethető pontjainak ajánlásával - ami a gyerekek szemével és fülével is érdekes lehet. A stúdió a Zenepavilonban lesz, ahol gyakorlott soproni rádiósok vállalták a mikrofonos szolgálatot, de a gyerekek megszólalásaira is számítanak. Az „Ordibátor” rovatban mesét, verset vagy dalt is előadhatnak a legbátrabbak, a „Kutyatárba” pedig a soproni kutyusok csaholásának hangját lehet beküldeni – ezt is adásba szerkesztik a manórádiósok.

További részletek a Tündérfesztivál Facebook-oldalán és a Pro Kultúra felületein olvashatók.



  • a
  • a
  • a

Kövess minket!