Történelmi kiadványok a népszavazás centenáriuma alkalmából

A Városházán mutatták be Ujváry Gábor „Hűség városa, légy hű őre önmagadnak” Nyugat-Magyarország 1918-1921 közötti sorsa és a soproni népszavazáshoz vezető út című könyvét és a Rubicon folyóirat Felkelés Nyugat-Magyarország 1921 című kiadványát.

- Az idei év Sopron számára különleges, hiszen ez egy jubileumi év. 100 éve annak, hogy az 1921. december 14-ei népszavazás alkalmával a soproniak és a környező településeken élők szavazhattak arról, hogy magyarok maradnak-e, vagy Ausztriához akarnak-e tartozni. „Magyarok maradtunk!”-hirdették büszkén az 1921-es népszavazást követően megjelent napilapok és ebben a két szóban valóban minden benne van. Magyarok maradtunk és az akkori döntésre a mai napig büszkék lehetünk. Nincs az a gond és nehézség, amely eltántoríthatna bennünket hazánk és településünk iránti szeretetünktől, tiszteletünktől. 2021. december 14-e örök ünnepe a városnak. Ez a történelmi esemény 100 éve történt, erre emlékezünk a 2021-es évben. Emlékezzünk közösen elődeinkre, ünnepeljük együtt Sopront, a leghűségesebb várost! - mondta el a hétfői bemutatón dr. Farkas Ciprián polgármester. - Elődeink kijelölték számunkra a helyes utat, példaértékű tetteikkel útmutatásul szolgálnak ma is. Örök példát adtak, hogy embert próbáló időkben a hűség és a hazaszeretet lehet az egyik legfontosabb támaszunk -tette hozzá.


Rácz Árpád, a Rubicon főszerkesztője hangsúlyozta: "a Rubicon történelmi folyóirat 2021/12. számaként nagy örömünkre szolgált, hogy a város vezetésének a közreműködésével egy olyan témát mutathattunk be, amely az egész ország történelmének egy felemelő pillanata. A trianoni békediktátum értelmében az ország területének kétharmad része elveszett. A soproni polgároknak, a felkelőknek és a diákoknak köszönhetően a nagyhatalmak népszavazást engedélyeztek így ez a terület magyar maradt." A különszámban 9 szerző  cikkel idézi fel a dicső múltat.


- Ez a mű a soproni népszavazáshoz vezető utat mutatja be, elsősorban a nagypolitika diplomáciai előzményeit. Az osztrák és a magyar belpolitika azon eseményei ahhoz vezettek, hogy 1921 őszén megszületett egy megegyezés Velencében, melynek értelmében Sopronban és környékén népszavazásra került sor. 1921. december 14-én a város lakosságának több mint 70%-a Magyarországhoz való tartozás mellett szavazott- mondta el a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár intézetvezetője Ujváry Gábor, történész. A bemutató résztvevőit Dominkovits Péter, a Soproni Levéltár igazgatója is köszöntötte.


Fotók: Griechisch Tamás/Sopronmédia

  • a
  • a
  • a

Kövess minket!