“Sopron csatáz, Sopron kitart”

1921. december 14-i fotó ihlette azt a közösségi versmondást, amellyel idén a Pro Kultúra a magyar költészet napját ünnepli.

A jeles napon az egykori leánylíceum épülete előtt, a Deák téren álltak sorban a soproni választópolgárok, hogy leadhassák voksukat. Szekeres Kriszta ötletgazda tizenkét köztiszteletben álló soproni polgárt kért föl, hogy elmondják Vitéz Somogyvári Gyula versét, melyet a költő a város 650 éves jubileumára írt 1927-ben.

A költeményt többek között Barcza Attila országgyűlési képviselő, Józan Tibor (a Városszépítő Egyesület elnöke), Csorba János (Nagycenk polgármestere), az egyházak képviseletében Kovács Gergő Vilmos katolikus és Tóth Károly evangélikus lelkész mondta el.

Az egykori főiskolásokat Benda Attila és Vargovics Máté keltette életre, a nemzetiségeket Grubits János, a horvát önkormányzat vezetője képviselte, a tanárokat Farkas Gábor, a közgyűjteményi szakmát Horváth Csaba és Nemes András jelenítette meg. A vers utolsó sorait a legfiatalabb résztvevő, a többszörösen díjazott soproni diákköltő, Márkus Boróka tolmácsolta.


  • a
  • a
  • a

Kövess minket!