Schäffer Ármin, a hűséges sztárfotós

A fotóriporterek, fotográfusok gyakran bújnak a kameráik mögé, hiszen nem látszani szeretnének, hanem láttatni. Ugyanígy igaz ez Schäffer Árminra, akiről egy tablófotó feltételezett figuráján kívül nem ismerünk egyéb képmást.

Schäffer Ármin számtalan műteremben dolgozott szerte a fővárosban, melyből egyiket-másikat éppen fiai, a szintén fotográfussá lett Gyula és Sándor béreltek aztán.

Akkoriban – a huszadik század első évtizedei- egy fényképész egyben volt műtermi és portré fotós, valamint riporter is. Igaz volt ez az olyan kiváltságos udvari fényképészekre is, mint Schäffer, akit telefonon értesítettek arról, hogy mely eseményen számítanak rá feltétlen.


Így készült a IV. Károly koronázásáról 1916. december 30-án készült sorozata, „az 1921. október 21-25-i második királypuccs eseményeiről, a királyi pár (IV. Károly és Zita) Soprontól Tata-Tóvárosig tartó vasúti utazásáról” készült fotói, vagy pedig írásunk apropója: az 1921-es népszavazáson készült, híres soproni pillanatokat megörökítő fotográfiái.

forrás: Kincses Károly Emulzióval bekent papírlapokról című  írása
A fotókat Schäffer Ármin készítette és a Soproni Múzeum tulajdonát képezik. 


  • a
  • a
  • a

Kövess minket!