Mit jelképez a centenáriumi logó?

A jelképeket, szimbólumokat tartalmazó logó a Civitas Fidelissimát, azaz a leghűségesebb várost köszönti a népszavazás centenáriumán.

A 100-as számba belerajzolt modern és finom vonalú jelképek a XXI. században is érthető módon egybecsengenek a Laudatio Scarbantiae – Himnusz Sopronhoz c. vers örök igazságokat megfogalmazó szép üzenetével.  

Az 1-es szimbólumai:


Sopron örök jelképe a Tűztorony. Várostorony néven is emlegetik az 58 méter magas tornyot. A Tűztorony hátterében a Soproni-hegység mögött felbukkanó Nap éltető sugarai „Erőt adó múlt, szép jelen, ébredő jövő.”

Az első nulla szimbólumai:


Sopron történelmi város. A gótikus ablak szakrális és többértelmű szimbólum: legismertebb templomainkra utal.

A nulla másik oldalán látható kard az ősi nevén Supruntól a szabad királyi városi rangon át a XX. századig utal az 1921-es népszavazásra és az azt megelőző eseményekre, de utal a város katonamúltjára is.

Sopron a művészetek városa is. Az ecset és a toll szimbolizálja századok alkotó művészeinek hosszú sorát, de e két szimbólum utal a város iskolavárosi (középiskolák) múltjára és jelenére is.

Sopron egyetemi város. Az alsó sávban elhelyezkedő kalapács és ék a bányászatra, az erdészcsillag és a fűrésztárcsa az egyetem erdészeti, faipari múltjára és jelenére utal.  

Sopron a szabadság városa. A szárnyaló madár a szabadság örök jelképe. Utal 1956. vérnélküli forradalmára városunkban, 1989-re, a határok leomlására, a Páneurópai Piknikre.

A második nulla szimbólumai:


Sopron szabad város. Jobb oldalt a város történelmi címere látható. Nyitott kapuja a vendégeket szívesen fogadó Sopront jelképezi. Fent, a magyarság szép néprajzi szimbóluma, a tulipán látható, mely az újjászületésre utal. A nulla bal oldalán megrajzolt díszmagyar zsinóros mintája a reformkor és Széchenyi üzenetét hordozzák számunkra. Sopron a bor városa. Szőlőkultúránk (kékfrankos) önazonosságunk része, de a szőlő és a bor jelképezi Sopron németségét, és azon a gazdapolgárok emlékét is, akik nélkül nem lehetett volna Sopron magyar.

  • a
  • a
  • a

Kövess minket!