Megnyílt a népszavazásra emlékező kiállítás a Rondellánál

A különleges installáció bonyolultsága utal az akkori történelmi események nehézségére is. A tárlat egészen őszig lesz látható Sopron belvárosában. A rendezvényen a centenárium alkalmából készült emlékbélyeget is bemutatták.

Egy különleges építményen elevenedik meg a múlt Sopron belvárosában. A Sopron 100 programsorozat keretében az 1921-es népszavazás történelmi hátteréről kapnak információt a kilátogatók. A szabadtéri tárlat az 1918-1921 közötti időszakot mutatja be. A képek mellett QR-kódokat lehet leolvasni okostelefonnal, ami az események történelmi hátterének további részleteit mutatja be a virtuális térben.

Az ünnepségen Papp Attila, a Soproni Petőfi Színház művésze Márai Sándor: Egy nap Sopronban című művéből idézett egy részletet.   A megnyitón Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kiemelte: Elődeink példamutató cselekedetükkel bebizonyították, hogy a nehéz helyzetben a hazaszeretet lehet az egyik legfontosabb támaszunk.

- A 2021-es esztendőt Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata emlékévvé nyilvánította, hiszen 100 évvel ezelőtt 1921. december 14-én a soproniak és a környező 8 településen élők úgy döntöttek, hogy magyarok akarnak maradni. Ezzel Sopron városa méltán érdemelte ki a Civitas Fidelissima azaz "a Leghűségesebb város" címet. Sopron reményt, hitet és önbecsülés adott a magyar hazának. A soproni népszavazás évfordulójára 50 ezer darab emlékbélyeg készült, mellyel a Magyar Posta köszönti "a Leghűségesebb várost". A "Hűség 100" Népszavazás Sopronban és környékén 1921. című kiállítás" keretében az idelátogatók bepillanthatnak a korabeli eseményekbe, átélhetik a történelmi időszakot, és részesei lehetnek a sorsdöntő népszavazásnak – mondta Dr. Farkas Ciprián.


Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója beszédében felelevenítette az 1918-1921 közötti időszak történéseit. A centenárium alkalmából különleges installációval készültünk, amely egy állványrendszerre szerelt kiállítás, számos olyan üzenettel, mondanivalóval, amely a 100 évre emlékeztet - tette hozzá a Soproni Múzeum igazgatója.


Németh Emil, a Magyar Posta nyugat-magyarországi területi igazgatója bemutatta a centenárium alkalmából kibocsátott emlékbélyeget.

- A sorszámozott alkalmi bélyegblokk Baticz Barnabás grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült 50.000 példányban. Az újdonság július 5-én került forgalomba. Az alkalmi blokk bélyegképének főmotívuma Sopron legfőbb jelképe, a Tűztorony épülete, az 1921. évi népszavazásnak emléket állító Hűségkapuval, melynek részlete a blokk keretrajzán szereplő szoborcsoport. A blokk és a bélyegző eleme a centenáriumi logó. Az alkalmi borítékon Soltra E. Tamás szobrászművész alkotása, a Hűségkút látható - hangsúlyozta a Magyar Posta nyugat-magyarországi területi igazgatója. 


(SopronMédia/fotók: Szeniczei Patrik)

  • a
  • a
  • a

Kövess minket!