KULT100 - Egy 100 éves vasárnap a soproni belvárosban

Vajon milyen sütit majszolgattak a soproniak 100 évvel ezelőtt? Mi volt a divat 1921-ben? Milyen volt a cipőjük, és mit írtak akkoriban az újságok? Erről szól az idén szeptember 26-án a KULT100, vagyis egy 100 éves vasárnap.

Sopron város védőszentjének ünnepéhez kapcsolódóan immáron 5. alkalommal készül a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. egy sikeres belvárosi összművészeti programra. A Kult100 keretében a történelmi belváros 40 pontján kínálnak kulturális tartalmakat az érdeklődőknek: soproni közreműködők, civil egyesületek, művészeti csoportok és társulatok közreműködésével. A program ezúttal a HŰSÉG 100 soproni emlékév része, vagyis egész nap arra törekednek, hogy újraélhessük a városnak ezt az időszakát, egy 100 éves vasárnapot.


Az idei évben kicsit ünnepi lesz a kínálat, és nem csak délután hívják a belvárosba a kultúrabarátokat. 10:00 órától a Fő téren egy hagyományos „piacz” működik, ahol olyan portékákat válogathatunk, mint 100 évvel ezelőtti eleink. A vásározók között 3 soproni szakiskola is megjelenik: a rothosok, a handleresek és a vendéglátósok is várják a vásárlókat! A Mária-szobornál pedig a Szent Korona ballon vonzza majd a kíváncsi tekinteteket. Ez a hőlégballon a Szent Koronát mintázza, és csak olyan helyen vendégeskedik, ahol a magyar történelem okán illő szerepet kap. Sopron, az egykori koronázóváros ilyen.


További újdonság az idei programban, hogy minden közreműködő igyekszik 1921-es jelmezben megjelenni: az utcákon lovasszekerek és hintók közlekednek majd – mindegyikre szabad lesz a felszállás. A hagyományőrzésben a „rongyos gárda” és a „csukaszürke” huszárok is segítenek, de vendégünk lesz a legbátrabb város, a Civitas Fortissima címmel ékes Balassagyarmat korabeli küldöttsége is. A Templom utcában működik majd borbélybarlang és Széchenyi-kaszinó, az Orsolya tér környékén IV. Károly emléke is életre kel. 1921 zenéje több helyütt felcsendül: miközben a valdenes egyetemisták a selmeci alma matert siratják, a cigányzenekar pedig Trianon után kesereg, hallhatunk korabeli katonazenét, népszerű slágereket, a Liszt teraszán pedig még shimmyt és charlestont is tanulhatunk. Fél 5-kor egy összvárosi divatbemutatón is felsorakoznak a jelmezesek a rendezvénytéri nagyszínpadon. A záró műsorszám ugyanitt a Local Vintage Company erre az évre elkészült szving- és jazzműsora lesz 18:00 óra után.



A közreműködők többsége évek óta részt vesz a Kult-programokon: a Civitas Pinceszínház Szőke Szakáll 1921-ben íródott kabaréját, a Vonósnégyest játssza, fellépnek a légtornászok, és izgalmas helyszín lesz ismét a Cédrus előkertje is.


Az Orsolya-iskola és a Széchenyi-gimnázium is rutinos kult-helynek minősül ilyenkor, és idén először a Líceum (spanyolnátha elleni szerekkel), valamint a Roth (vadászati tematikával) is csatlakozik a programhoz. A Handler-iskola diákjaival és tanáraival több helyen is találkozhatnak, a Mária-szobor környékén utcai tárlattal is bemutatkoznak a Hűség Évének tiszteletére. Ezúttal 40 helyszínen közel 100 kultúrkincset kínálnak 2 és 6 között. Többek között „Horthy-kenyeret” és „ánis koszorút” is kóstolhatunk a Corvinus teraszán dr. Thurner Mihályné kéziratos receptgyűjteménye alapján. A múltidézés jegyében pedig megkóstolhatjuk majd azokat a borfajtákat is, melyek szokásban voltak Sopron környékén 100 évvel ezelőtt.


A program nagy összefogással és sok száz közreműködővel valósul meg. Az önzetlen segítség és a jóakarat mellett a rendezvény anyagi hátterét egy Sopron és környéke identitás-erősítését célzó EU-s projektje és az NKA is támogatja. A nyitóceremónián vármegyei és városi elöljárók is megtisztelik az ünnepi vasárnapot, de azt remélik, ez a vasárnap minden hétköznapi soproni számára ÜNNEP lesz.

  • a
  • a
  • a

Kövess minket!