Koszorúzás és emléktábla-avatás a Hűség Napján

Elkezdődött a centenáriumi rendezvénysorozat kedden reggel. Koszorúzással és emléktábla-avatással emlékeztek a 100 évvel ezelőtti soproni és környékbeli népszavazásra a város tisztségviselői.

Elsőként a Szent Mihály-temetőben, Sopronyi-Thurner Mihály sírjánál helyezett el koszorút dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterekkel közösen. Sopronyi-Thurner Mihály Sopron egyik legjelentősebb városvezetője a népszavazás idején volt polgármester.



„Magyarok maradtunk, és erre büszkék vagyunk! Emlékeztetnünk kell az utánunk következő generációt is arra, hogy Sopron mit adott 100 éve a magyar hazának: hitet, reményt és erőt”- mondta a megemlékezésen dr. Farkas Ciprián polgármester.



A centenáriumi rendezvénysorozat a hagyományokhoz hűen a Hűségkapunál és Sopronyi-Thurner Mihály szobránál folytatódott a Fő téren, ahol a népszavazásban érintett települések vezetői a városi tisztségviselőkkel és önkormányzati képviselőkkel, intézményvezetőkkel együtt koszorúztak. A centenárium tiszteletére emléktáblát is avattak, végül a környező települések képviselőit a Városházán fogadta a polgármester. „Hitet, reményt és erőt adtunk a magyar hazának egy olyan pillanatban, amikor ezekre a legnagyobb szükség volt a történelem során. Mi, akik ma élünk ebben a városban, el kell érjük azt, hogy a fiatalok is átérezzék a népszavazás lényegét, megértsék azt és továbbadják ők is az utánuk jövőknek, hiszen a Civitas Fidelissima örök, mi pedig mulandóak vagyunk. Ezért egy emléktáblát avattunk ma a Hűségkapuban, melyen a következő emlékbizottság által megfogalmazott szöveg áll: a soproni népszavazás centenáriumán hálával és kegyelettel emlékezünk mindazokra, akik a trianoni békediktátummal szembeszállva azért küzdöttek, hogy Sopron és környéke magyar maradhasson.



Sopron és a környező települések 100 évvel ezelőtt népszavazáson döntötték el, hogy Magyarországhoz kívánnak tartozni. 2001-ben Magyarország kormánya a népszavazás emlékére december 14-ét a hűség napjává nyilvánította. A centenárium alkalmából Sopronba látogat a hűség napján Orbán Viktor miniszterelnök.

Fotók: Griechisch Tamás/Sopronmédia

  • a
  • a
  • a

Kövess minket!