Ha 2021, akkor Civitas Fidelissima Történelmi Vetélkedő!

Kreatív történelmi vetélkedőt hirdet a Soproni Tankerületi Központ, melynek fókuszában az 1921-es soproni népszavazás és az azt megelőző történelmi események, illetve az azt közvetlenül követő történések állnak.

- Az 1918-as őszirózsás forradalomtól az 1922. január elsejéig tartó időszakot öleli fel a vetélkedő. Ezen belül természetesen kiemelt figyelmet fordítunk a soproni népszavazásra is – mondta el Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója a Hűség 100-nak, hozzátéve, hogy az idei vetélkedőt kimondottan a századik évforduló hívja életre.

A megmérettetésre a 9-11. évfolyamokon tanuló magyarországi középiskolás diákok jelentkezését várják a szervezők. A verseny négy fordulójából kettőt a mostani, kettőt pedig a következő tanévben szerveznek meg.

- Március második felében hirdetjük meg a vetélkedőt, amelyre három fős csapatok jelentkezését várjuk 2021. április 27-ig a www.cftv.hu honlapon. Fontos tudni, hogy iskolánként több csapat nevezését is elfogadjuk. A verseny első és második fordulójának lebonyolítása online történik. Az első megmérettetésen egy 60 perces online kvíz kitöltése lesz a diákok feladata április 28-án, amely – regisztrációt követően – a www.cftv.hu weboldalon lesz elérhető. A továbbjutók a második fordulóban csapatonként egy-egy esszé elkészítésével fogalmazhatják meg gondolataikat a történelmi korszakot érintő megadott témák és szempontrendszer alapján. Amennyiben a járványügyi rendelkezések lehetővé teszik, a legjobb eredményt elérő tíz csapatot vendégül látjuk szeptemberben Sopronban egy négynapos rendezvényen. A nagyszabású programsorozatot a Soproni Egyetem szervezi az 1921-es történelmi eseményeket a selmeci hagyományokhoz hű egyetemisták szemszögéből bemutatva, mintegy további ihletet adva a történelmi vetélkedőn résztvevő diákoknak. Ezt követi a harmadik forduló, melynek feladata egy kisfilm elkészítése lesz a csapatok számára. A döntő megmérettetésre 2021 decemberében, a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban kerül sor– számolt be Marek János, akitől megtudtuk, hogy a soproni városvezetés az Emberi Erőforrások Minisztériumát kereste fel a vetélkedő megszervezésének ötletével. Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár biztosította támogatásáról a várost. A versenyfelhívást az Oktatási Hivatal munkatársai küldik ki az ország valamennyi középiskolájába.


A két évvel ezelőtti Páneurópai Piknik köré szervezett vetélkedőre 78 csapat adta be a jelentkezését az ország minden szegletéből. Marek János szerint a komoly, nívós díjazás, az értékes számítástechnikai eszközök mellett hasonlóan nagy motiváló erő, hogy a tankerület munkatársai és az őket támogató szakmai stáb nem egy hagyományos értelemben vett vetélkedőt szervez.

-    Ez egy kreatív történelmi vetélkedő, ahol különféle feladattípussal találkoznak a gyerekek, kiváltképp a döntőben, ahol szinte mindent helyben kell megoldaniuk a diákoknak, kommunikálni, közösen ötletelni, vitázni egymással. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a fajta verseny rendkívül vonzó a diákok számára – mondta a tankerületi igazgató, akitől megtudtuk, hogy az itt tartózkodás teljes költségét a tankerület biztosítja, a csapatoknak csupán az ideutazást kell állniuk. A Soproni Tankerületi Központ segédanyagokat is biztosít a felkészüléshez: a vetélkedő weboldalán (www.cftv.hu) található források segítségével a pedagógusok felkészíthetik csapataikat a megmérettetésre.



Boros Ildikó, a vetélkedő egyik koordinátora egy, úgynevezett „MINI” kategóriáról is beszámolt.

-    Az általános iskolások felső tagozatosainak is hirdetünk egy vetélkedőt, melynek témája szintén az 1921-es népszavazás időszaka. A felhívásra a diákok egyénileg vagy csoportosan (maximum 3 fővel) jelentkezhetnek, a részvétel azonban regisztrációhoz kötött. A diákok kreativitásukkal, tehetségükkel, saját kezűleg készített alkotásokon át ragadhatnak ki egy-egy momentumot, hangulatot, emléket a népszavazásról és az azt megelőző időszakból. Várjuk a tanulók által készített rajzokat, festményeket, maketteket, képregényeket vagy bármely más technikával kidolgozott alkotást a téma vonatkozásában. A legjobb pályaműveket szintén értékes nyereményekkel díjazzuk – tudtuk meg a tankerület munkatársától. Az alkotásokat 2021. május 25-ig kérjük beküldeni a Soproni Tankerületi Központ címére. A beérkezett műveket a tanév végéig véleményezi a zsűri, a legjobbnak ítélt munkákat a soproni Liszt-központban egy kiállítás keretében tesszük bárki számára láthatóvá.

Fotóink illusztrációk, a 2019. évi Páneurópai Piknik Történelmi Vetélkedő döntőjén készültek/Griechisch Tamás/.

  • a
  • a
  • a

Kövess minket!