Fegyverrel Nyugat-Magyarországért

100 évvel ezelőtt vette kezdetét az a közel másfél hónapig tartó fegyveres felkelés, melynek segítségével végül sikerült kiharcolni a Velencei szerződést, és így a népszavazást. A történelmi helyszíneken a hálás utókor emlékezett.

1921. augusztus 28-án az Ágfalvára bevonuló osztrák csendőröket meglepetésszerű támadás érte, Sopron Burgenlandhoz való csatolása átadása így meghiúsult. A 100 évvel ezelőtti eseményekre és a csata hősi halottjára, Baracsi Lászlóra emlékeztek Ágfalván.



A centenáriumi eseményen Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere elmondta: fontos, hogy minden évben megemlékezzünk erről a jeles napról. 1921-ben több csata is történt Ágfalván, amelyek létszámukat tekintve kisebb ütközetek voltak, de jelentőségük annál nagyobb, hiszen olyan diplomáciai döntéseknek adtak előszelet, amelyeknek köszönhetően a népszavazásra is sor kerülhetett.



Az ágfalvi csatában kecskeméti önkéntesek helyi felkelők segítségével visszaverték az osztrák csendőröket. Az ütközetben kapott fejlövést Baracsi László kecskeméti önkéntes, aki éppen üzenetet próbált továbbítani a felkelők egy másik csoportjának. Halálának helyén emlékmű áll, nevét utca őrzi Ágfalván. - Az a bátorság és hazaszeretet, amit annak idején többedmagával tanúsított az osztrák erőkkel szemben, minden magyar ember számára példaértékű lehet – tette hozzá Ágfalva polgármestere.



A résztvevők Baracsi László emlékművénél koszorúzással és főhajtással fejezték ki tiszteletüket, majd közösen átsétáltak a helyi temetőbe. A centenárium alkalmából az ágfalvi önkormányzat felújíttatta Baracsi László síremlékét, melynél dr. Sarkady Sándor mondott megindító beszédet. Felidézte azt a reményvesztettséget, amellyel a magyarság a területvesztéssel szembekerült és azt a reményt, amelyet a felkelők jelentettek hazánknak. A megújított síremléket Heinrichs Eszter evangélikus lelkész és Németh Attila plébános áldotta meg, ezt követően koszorúkat helyeztek el az emlékezők.



A rendezvénysorozat zárásaként a Harcsa Béla által rendezett Őrtüzek nyugaton című filmet nézhették meg a résztvevők az Ágfalvi Fogadóban. A filmet követően Harcsa Béla rendező, Dr. Botlik József PhD. történész és Dr. Sarkady Sándor tudományos kutató, történész válaszolt a kérdésekre.



Az Őrtüzek nyugaton című filmet 2021. szeptember 3-án, pénteken 18 órakor Sopronban a Pannonia Hotelben láthatják az érdeklődők. A belépés díjtalan.

  • a
  • a
  • a

Kövess minket!