Emlékbélyeggel tiszteleg Sopron hűsége előtt a Magyar Posta

Emlékbélyeget bocsátott ki a Magyar Posta július ötödikén. A bélyeg ezer forintos névértéken vásárolható meg, fő motívuma a Tűztorony és a Hűségkapu.

1921. december 14-16. között Sopron és környékének lakossága népszavazáson döntött arról, hogy az összesen 257 km² terület és annak lakossága Magyarországhoz tartozzon. 
Ezért, a soproni népszavazás százéves évfordulóján ötvenezer darab, ezerforintos emlékbélyeggel köszönti a Magyar Posta a hűség városát. 


1922-ben Magyarország nemzetgyűlése arról határozott, hogy a népszavazás tiszteletére emlékművet állít, ez lett a Hűségkapu, ami 1928 óta a soproni Tűztorony kapuját díszíti. A Hűségkapu keretét Hikisch Rezső tervezte, a fölötte elhelyezett Hungariából és a hűséges soproni lakosokból álló szoborcsoport Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész munkája.

A város jelképe, a Tűztorony és a Hűségkapu lett a 
bélyegkép főmotívuma, a bélyegző eleme pedig a centenáriumi logó. Az alkalmi borítékon Soltra E. Tamás szobrászművész alkotása, a Hűségkút látható.


Az emlékbélyeget Baticz Barnabás grafikusművész készítette, aki Griechisch Tamás és Szeniczei Patrik fotóit használta föl a kompozíció megalkotásához. 

Az 1921-es soproni népszavazás centenáriumára kiadott blokk az ANY Biztonsági Nyomdában készült, és mától megvásárolható az elsőnapi postákon és a Filapostán, illetve megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

  • a
  • a
  • a

Kövess minket!