Babos Tímea: Ki ne szeretne egy ilyen helyen sportolni?

Babos Tímea teniszező Sopronból indult a világhír felé és el is jutott oda, WTA és Grand Slam-tornagyőztesként. A családja és az erdei teniszpályák emléke mindig ide kötik majd a sportolót.

- Az élsport már korán meghatározza egy sportoló életstílusát, prioritásait. Hogyan emlékszik vissza a kislánykorára?

- Örökmozgó kislány voltam, mindig a "bajt" kerestem. Emlékszem, egyszer fejjel előre lecsúsztam egy betonnal borított lejtőn; az orromról lejött a bőr. Alighogy begyógyult, újra előadtam ezt a mutatványt, így hetekig úgy néztem ki, mint egy panda. Anyukám meg is ijedt, azt hitte, hogy ez a sérülés nyomot hagy az orromon, így még orvoshoz is elvitt. Szerencsére nem így történt, de az tény, hogy valamivel le kellett vezetni a felesleges energiáimat, így a labda mindig a kezemben volt. Kosárra dobáltam, ütöttem a falnak, később pedig úsztam, majd jött a szerelem, a tenisz.

- Mit gondol, van jelentősége annak a karrierje szempontjából, hogy soproni? Mit adhatott a közösség a sikereihez?

- Kozmopolita vagyok, Budapesten is van lakásom, de a szívem hazahúz. Nekem Sopron az otthonom! Ma is imádok a soproni erdők mellett edzeni vagy épp sétálni. A Fertő-tó nagyon hiányzik, így most átpártoltam a Balatonhoz. Óriási megtiszteltetés, hogy két város díszpolgára is lehetek, mindkettő nagyon különleges helyet foglal el a szívemben. Sopron különleges hely, a hangulata utánozhatatlan és szerencsére jó sportolókban sincs hiány. A sportélet pezseg és itt nem feltétlenül csak a profi, félprofi sportra gondolok, hiszen az amatőr sportkedvelők is rengetegen vannak. De persze ki ne szeretne egy ilyen helyen, miliőben kocogni, túrázni, bicajozni?



- Már a fővárosban él. Nehéz volt megválnia a helytől és a családtól?

- Sajnos eljött az az idő a karrieremben, amikor váltani kellett és költözni. Először Angliába vitt az utam, aztán Budapestre. Az igazság az, hogy a magyar profi teniszezők Pesten edzenek, a fiziós stáb, a létesítmény és a partnerek is a fővárosban adottak. Továbbá a mostani edzőm is budapesti, ezért az a bázis. Ha egy hosszabb túra után hazatérek, első utam Sopronba vezet, a családomhoz természetesen.

- Milyennek látja a város sportéletét? Mit tenne ennek fejlesztéséért?


- Nyilván lennének ötleteim, de nem hiszem, hogy az én tisztem ennek a megnevezése. Örömmel látom, hogy sokan sportolnak a városban, az erdei fejlesztéseknek külön örülök és persze mindennemű sportberuházást örömmel figyelek és támogatok.

- Mit jelent önnek most Sopron? Hogyan gondol erre a helyre?


- A szívem csücske, az otthonom, a nyugalom.


Interjú: Bodnár Erika
Fotók: Babos Tímea hivatalos Facebook-oldala

  • a
  • a
  • a

Kövess minket!