Akik a hazára voksoltak – szabadtéri filmvetítés volt Sopronban

Az országos tv-premierrel egy időben, a nemzeti összetartozás napján mutatták be Sopron Fő terén az „Akik a hazára voksoltak - Sopron 1921” című dokumentumfilmet. A vetítést az alkotókkal való közös beszélgetés követte.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készített, Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921 című dokumentumfilm az elhivatott soproni polgárokról is szól és nekik mond köszönetet, elsősorban a történeti hűséget tartva szem előtt. A történeti források alapján egy húszéves fiatal, ifjabb Krug Lajos történetén keresztül ismerjük meg az elcsatolásra ítélt Sopron helyzetét, a városban uralkodó hangulatot, valamint a helybéliek szellemiségét, motivációit. A dokumentumfilm a Filmever Stúdió gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. Producerei Bárány Krisztián és Maruzs Roland. A filmben is megszólaló szakértői Ujváry Gábor, Tóth Imre, Sarkady Sándor, Dominkovits Péter, Fiziker Róbert, Krisch András történészek. A dokumentumfilmben nyilatkozik továbbá Novotny-Török Katalin és Pölczl Zoltán. Az illusztrációkban közreműködtek Horváth Márk, Pintér Gábor, Papp Attila, Kiss Krisztofer színművészek. A dokumentumfilm forgatókönyvíró-rendezője Bárány Krisztián, szakértője Katona Csaba történész, gyártásvezetője Bíró Mátyás, vezető operatőre Bárány Dániel és Szolykó Dávid. A dokumentumfilm narrátora Reviczky Gábor, zeneszerzője Cseh István.


Dr. Farkas Ciprián polgármester a bemutató alkalmával elmondta: a tavalyi esztendő emlékév volt Sopron életében, hiszen az 1921-es népszavazás 100. évfordulóját ünnepelhettük. Minden eszközzel azon volt a város, hogy elmesélje a népszavazás történetét mindenkinek és felhívja a figyelmet jelentőségére.  - A film arról szól, hogyan jutottunk el a történelmi voksolásig és történészek beszélnek benne a hatásairól is. A soproniak büszke kiállást tanúsítottak a nagyhatalmi törekvések ellen, ne feledjük el, hogy Trianon sötét fellegei közül Sopron felett sütött ki először a nap – tette hozzá a városvezető. A nagy érdeklődés mellett megtartott szabadtéri vetítésen részt vett Tóth Éva önkormányzati képviselő is.




Fotók: Máthé Alexandra/Sopronmédia



  • a
  • a
  • a

Kövess minket!