A Soproni Egyetemen is lobog a centenáriumi zászló

A Soproni Egyetem főépületére is kitűzték az 1921-es népszavazás centenáriumi lobogóját.

A Soproni Egyetem az intézmény hallgatói és oktatói által betöltött történelmi szerepvállalásnak megfelelően, méltó módon kíván megemlékezni a soproni népszavazás 100 éves évfordulójáról. Az intézmény rektora, prof. dr. Fábián Attila hangsúlyozta: nem kétséges, hogy ez az ünnep a város és a környező települések közös ünnepe, de legalább annyira az egyetemé is.



– A hallgatóink 1921-ben aktívan részt vettek ebben a népszavazásban. Egyrészt az ágfalvi csatában, ahol az életük árán is megvédték az osztrák seregektől a város határát, másodsorban pedig a népszavazás lebonyolításában is tevékenykedtek – A rektor hozzátette, a tervezett ünnepségsorozat méltó lesz a 100 éves évfordulóhoz. A város és az egyetem együtt fogja ezeket megszervezni. Ez jelképezi azt, hogy Sopronnak fontos az egyetem és az egyetemnek is fontos az otthont adó város.

Sopron és az oktatási intézmény összefonódásának példája, hogy a centenáriumi zászló logóját a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének tervezőgrafikus hallgatója, Kovács Petra Bianka készítette.

– Ez a zászló arra hivatott, hogy ebben az esztendőben a soproni közintézmények homlokzatán lobogva emlékeztesse a soproniakat és a városba látogatókat arra, hogy száz évvel ezelőtt az itt élő emberek milyen nagyszerű cselekedetet hajtottak végre, és mi erre mennyire büszkék vagyunk. A Soproni Egyetem kulcsfontosságú ezen intézmények sorában, hiszen az akkori egyetemi polgárságnak nagy szerepe van abban, hogy ez a népszavazás egyáltalán megtörténhetett – emelte ki dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere.

A zászlót Sopron polgármesterétől prof. dr. Fábián Attila az egyetem rektora és Tóth Bálint, a hallgatói önkormányzat elnöke vette át a Selmeci Társaság tagjainak jelenlétében.

  • a
  • a
  • a

Kövess minket!